Kandy Esala Perahera

The month of August is Kandy’s moment of glory, as the city pulsates to the sound of drums, when you experience the magnificent celebration of history and religion. The best time to be in Kandy city to take on a journey of cultural discovery as the city comes alive from August 8-18.

The Esala Perahera has adding color along the Kandy streets for 10 days. It is one of the oldest and grandest festivals in Sri Lanka. It’s a custom parades dedicated to the Sacred tooth relic. There are 3 official phases of The Esala Perahera, it will begin with Kumbala Perahera on the first day and continue on for five days. This particular Perahera commences relatively low key gradually growing in grandeur until the main feature of the colorful Randoli Perahera parades the streets of Kandy. The Randoli Perahera is a wondrous sight, which culminates in a beautiful spectacle on the final Maha Randoli Perahera on day 9.

Every year, there are about millions people will crowd the streets hours before, waiting to being awed by the Island’s long march artistic heritage (Maha Randoli Perahera). It starts by cannon fire at 8.30 PM sets the procession in motion from the Temple of The Tooth Relic, Sri Dalada Maligawa. For safety reason, the real Sacred Tooth Relic never goes out for the festival. Thousands performers show their talents on the final day in resplendent costumes. The drummers set the beat for dancers to keep step while fire jugglers awe with their daring moves. Flag bearers, torch bearers, and whip crackers all walking to the tunes with each group having a customary part to play in this parade. In addition to the human entertainers, around 100 elephants join in. They are dressed in ornately bejeweled garments called caparisons and majestically strolling on the streets. After livening the Kandy’s street for about 3 hours, the parade returns to the Temple, where traditional customs are observed.

The water cutting ceremony on day 10 follows the last Perahera. Here water from the ‘golden ewer’ collected the year before will be discarded and replenished with new water thus signifying the end of the Esala Perahera.






Sri Dalada Maligawa
The Temple of the Sacred Tooth Relic

For Buddhists, The Sacred Tooth Relic is akin to the living Buddha and thus receives the utmost veneration. Thus it has resided as a religious symbol and ignited reverence for centuries past. Over the years the Sacred Tooth Relic was subsequently shifted from kingdom to kingdom for its protection before being retrieved to its final destination at Kandy in 16th Century. Now it deposited securely in the Golden Casket at the Shrine of Abode (Vedahitina Maligawa) of the Sri Dalada Maligawa, Kandy.

It is significance to Buddhists all over the world.  Daily devotees flock to the Shrine of Abode in the upper floor to bestow offerings and secure a glimpse of the Golden Casket. Crowds sifting along in long queues and the altar heavily laden with flowers are a common sight seen at the temple.

With the dawn of the 2600th year since the attainment of Buddhahood, Sri Dalada Maligawa stands a striking emblem of religion, culture, and history from a distance. The building itself has a simple architecture with octagonal dominates called Pathirippuwa, ignites a sense of spiritual awakening. The interior also leads with the intricate paintings.

Shrine of Abode (Vedahitina Maligawa)


The preparation of Esala Perahera


Photographer:
Arosha Mihiran
Prinya Songbundit 

Review #JuruBicara

Gue paling males sih nge-fans sama orang, apalagi artis lokal. Tapi apa yang gue takutin justru terjadi ketika gue nonton show stand up comedy spesial. Uniknya, rasa kagum gue bukan lahir dari pertemuan pertama atau kedua. Ini justru pertemuan gue yang ketiga dengan si Juru Bicara. Setelah nonton Mesakke Bangsaku dan sehari sebelumnya gue ikutan meet & greet sekaligus nonton bareng film dokumenter Menemukan Indonesia, udah pernah gue bahas lengkapnya bisa dibaca disini.

#JuruBicara World Tour (Medan)
Sabtu, 4 Juni 2016
di Selecta Royal Ballroom, Medan

World tour kali ini menyinggahi 24 kota di 5 benua, disponsori oleh portal video lokal vidio.com. Wow! Medan sebagai kota pertama di Indonesia, pastinya spesial karena kenyataannya para mahasiswa dari Medan merupakan orang-orang yang ikut andil dalam pergolakkan HAM di Indonesia pada tahun 1998, salah satu topik utama yang akan dibahas dalam show ini. Selain itu animo masyarakat Medan terhadap Pandji sendiri sangat besar, *maklum artis :p Apalagi Medan menjadi satu-satunya kota di Pulau Sumatera yang di singgahi #JBWT, jadi banyak juga penonton dari luar daerah yang sengaja bela-belain dateng buat nonton. Dan sebagai salah satu orang yang udah duluan nonton #JBWT, rasanya tangan gue gatel banget mau nge-review supaya kota lain pada sirik sama euforia nya. Hahaha.


Malam minggu itu gue bela-belain dateng walaupun cuma ber-2 sama Indah. Kita memang anaknya penikmat stand up comedy banget, sampe ngorbanin malem mingguan *padahal emang gaada yang ngapelin aja sih :(
Untuk menghargai yang tepat waktu, acara dimulai ontime jam 19.30. Pembawa acaranya merupakan seseorang dari tim nya #JBWT, pengelola toko WSYDN Shop, siapa lagi kalo bukan Koh Danis (@danisdarusman). Dia nggak ngelucu sih, tapi dengan melihat tampangnya aja bawaan nya jadi pengen ketawa.



Opener 1 (@ilhamabayy)
Komika pertama sebagai pembuka acara ini adalah @ilhamabayy komika lokal Medan. Dengan rambut gondrong alaala anak band, Ilham sukses memulai pemanasan dengan mengundang tawa dari banyolan tentang kelakuan Mamak-nya, sampe keadaan umum di kota Medan sendiri yang kalo dipikir-pikir bisa juga ditertawakan.



Opener 2 (@RahmetAbabil)
Anak STM (Sekolah Tanpa Modal) satu ini, @RahmetAbabil merupakan jebolan SUCI 5. Gue nggak terlalu ngikutin juga, tapi dari penampilannya ketahuan kalo orang ini udah punya banyak jam terbang karena penguasaan panggung dan stage act nya oke banget. Dia ngomongin situasi di rumahnya juga, tapi dengan cara yang lebih dramatis. Dia masih kaget masuk hotel mewah, jadi terkagum-kagum. Memang katanya si Rahmet ini diajak jadi opener tuh tujuannya supaya ada yang bisa dikata-katain sama Pandji, hahaha wajahnya cocok sihh di bully.


Headliner (@pandji)
Dengan mengenakan batik lengan panjang warna hijau, *yang dimirip-miripin seragam PSMS dan pastinya sih endorse-an :p @pandji muncul dan maksa minta dielu-elukan. Mungkin cuma karena kasian, penonton jadi histeris neriakin dia.

Sudah menjadi persona nya Pandji merupakan komik yang biasa membahas isu-isu tentang politik, pendidikan, lingkungan, dan kali ini khususnya HAM. Pandji sebagai sosok yang berbicara mewakili individu-individu yang selama ini dikesampingkan. Tentang aksi Kamisan, tragedi Trisakti, tentang hewan, prostitusi, ganja, tentang pengalamannya keliling dunia, ajakan untuk berkarya, sampe rating TV saat ini. Kapan lagi bisa ngobrolin gosip diiringi fakta kayak gini?

Gue mulai melihat bahwa stand up comedy saat ini udah ada di level yang berbeda. Bukan cuma sekedar mencari banyak-banyakan LPM (laugh per minute), tapi kita sebagai penonton juga pengen mendengar pendapat si komika tentang suatu isu yang terjadi. Disini, gue salut sama Pandji. Dia mungkin bukan komik yang terlucu, tapi terbukti ide dan pemikirannya bisa sangat menginspirasi. Satu lagi ketakutan gue selain takut ngefans sama dia, yaitu gue takut malah jadi konsumtif dengan karya-karya dia yang lainnya.


Sebagai penutup, Pandji melayani Q&A dari beberapa penonton. Sengaja gue ngikutin sampe akhir ya karena gue penasaran juga apa isi kepalanya. Kadang kan pertanyaan penonton macem-macem, bisa jadi sesuatu diluar topik. Nambah wawasan baru sih yang pasti.



Gue nggak bisa ngebandingin kalo ditanya lebih suka Juru Bicara atau Mesakke Bangsaku. Menurut gue dua-duanya sama bagusnya karena isu-isunya hampir serupa, topiknya sama beratnya tapi dibalut dengan komedi khas Pandji. Setiap bit sarat akan ilmu pengetahuan dan punchline nya selalu nggak terduga. Jadi mau ketawa aja mesti pake mikir dulu, sekelas joke-joke internasional lah. Pandji orangnya nyenengin banget, pengalaman dia bicara di depan umum dengan energi maksimal selama kurang lebih 2 jam nggak perlu diragukan lagi. Asli pecah! Rahang gue encok...

Selesai acara gue males foto bareng lagi, udah pernah dan antriannya panjaaaang gila! Sampe ketemu lagi aja ya, Bang Pandji. Cukup disayangkan begitu gue tau bahwa tahun depan mungkin Pandji Pragiwaksono akan istirahat dari tour nya, yang berarti entah kapan kesempatan gue ketemu lagi. Hmmm, tapi gue menghargai keputusannya sih, kasian kan keluarga nya ditinggal keluar kota mulu hahaha. Semoga sukses world tour nya tahun ini, dan tetep ditunggu karya-karya lainnya, Bang!

Foto sama banner pun jadilaaah~


*Beberapa foto diambil dari jepretan Mas Pio.

Siddharta The Buddha Film Screening

Since its first debut in 2013 at Sri Lanka, a spiritual movie Siddharta The Buddha or also known as Sri Siddharta Gautama was phenomenal. Not because of the story which is based on Prince Siddharta as a human being as the point of view, but also in the making. Including the selective casts, visual art, movie sets, and architectures that make it different from this kind of movie before.

Navin Gooneratne as the producer already give his permission to PATRIA (Theravada Buddhist Youth of Indonesia) to serving it in Indonesia, as the 10th country who serving it. For a certain time period, this film is now playing in several cities around Indonesia in turns. Medan - Jakarta - Jambi - Palembang - Tangerang - Semarang - Yogyakarta - Surabaya - Denpasar - Pontianak - Banjarmasin - Samarinda - Makassar.

For those who haven't watched the trailer yet, check this one out:





1st STOP >>> MEDAN
Even though there's some trouble to set in first, but it can't burn off our spirit to still serving this great movie. We were proudly present it to you, as well as Medan is the first city stop in its journey along Indonesia road tour on Sunday, June 12th 2016. It won't be released in DVD or Youtube, just brought it to you exclusively in a giant screen of Selecta Imperial Hall, 3rd floor. Successfully done, such an honor!


The combination of the powerful elements like art, dialogue, role, and the luxury of a very attractive setting. This film also full of moral and cultural values bring the audience to dissolve in the pride and emotion. Even not a few audience bring the tears after exit the cinema. It really touched besides on the story we knew before. An epic movie deserves! Especially as the Buddhist, we have to support Buddhism Film.

Life story of a royal family during that period about 500 before century in India, described timelessly by narrative writing, costumes, and properties. Conflicts and fraternity also included in. No doubt that our most favorite part is love scene. The film didn't show every single details, but the message delivered enough to us. It's about the struggle, his spirit of how he leave the luxury then torture himself and finally to be enlightened.

The main actress/actors are also good looking and lovely to watch. Ah, I can't tell you any longer... As the first 2000 peoples in Indonesia who have watched this film, I feel so lucky and really can't help my hands to typing to share the story a little bit more. Hahaha!
In order not to spoiler, I just ask some audience for their testimonials of the film. From the religious figures to Buddhist communities, most of them give positive response to the sequel, if there's Siddharta The Buddha Part 2 later. Who knows? We heard the info that Navin is still producing this. Seeing how the audience appreciate and enthusiast, I just really can't wait!!

video

Watch full video testimonials from my interviewee on Patria Sumut fanpage and let's join the massive crowd over the Indonesia road tour!


https://www.facebook.com/PatriaSumut/videos/919993398123542/

https://www.facebook.com/PatriaSumut/videos/919993398123542/

https://www.facebook.com/PatriaSumut/videos/919993398123542/


"A great film. For me it was a great pleasure and inspiration to see a good movie, one which has a great legend behind it. This is not entertainment, this is actually inspiration so you can go away understanding more, being a better human being. Getting closer to enlightenment and the real renunciation which you all know was not leaving the home, is the renunciation which goes on inside of us, that’s much harderthan leaving your wife & kids, the palace and all your possessions. Renouncing your hatred, guilt and your fear, those are the hard once to renounce.“
- Ajahn Brahmavamso -


Next stop is Jakarta for 2 weeks in a row, June 19th and 25th 2016. They also have press conference and meet & greet with the cast too! Aaahh so envy :( remembering the main cast Gagan Malik who play roles as Prince Siddharta also come to greet his fans in Jakarta. I wish I was there...

And the journey continued to Jambi on July, 1st and 2nd 2016... More info and upcoming schedule, feel free to ask PATRIA in your city :)
INSTAGRAM